Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Ο Καπιταλισμός Ανυψώνει τα Φτωχά Κοινωνικά Στρώματα





* Του Καθηγητή Οικονομικών Steven Horwitz

Κάποιοι συχνά κατηγορούν τις αγορές και τον καπιταλισμό ότι υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των φτωχών. Αυτή η αντίληψη συναντάται περισσότερο στις αίθουσες του αριστερού ακαδημαϊκού κόσμου καθώς και στους ευρύτερους πνευματικούς κύκλους, ωστόσο όπως και με πολλές άλλες επικρίσεις κατά του καπιταλισμού, έτσι και αυτή αγνοεί τα εμφανή ιστορικά δεδομένα.

Κανένα άλλο οικονομικό σύστημα δεν έχει προσφέρει περισσότερα για να ανυψώσει την ανθρωπότητας πάνω από την φτώχια, από όσα έχει έμπρακτα προσφέρει ο καπιταλισμός. Το δεδομένο αυτό ισχύει είτε εξετάζουμε την πορεία της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών είτε πάμε πίσω ολόκληρους αιώνες. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από δύο δολάρια την ημέρα σήμερα είναι κατά 50% μικρότερος του από ό,τι ήταν το 1990. Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην καταπολέμηση της φτώχειας σημειώθηκαν σε χώρες που έχουν ανοίξει τις αγορές τους, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Αν εξετάσουμε τις τις τελευταίες δεκαετίες θα διαπιστώσουμε ότι ο κόσμος κινείται προς την κατεύθυνση του καπιταλισμού και των νικών του κατά της φτώχιας. Για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, ζούσαμε σε έναν κόσμο όπου λίγοι άνθρωποι τα κατείχαν όλα ενώ οι περισσότεροι δεν κατείχαν τίποτα. Αυτό σταδιακά άρχισε να μεταβάλλεται με την εμφάνιση του καπιταλισμού και της Βιομηχανικής Επανάστασης. Όταν η οικονομική ανάπτυξη απογειώθηκε και εξαπλώθηκε στο σύνολο του πληθυσμού, δημιούργησε τον σύγχρονο δυτικό κόσμο όπως τον γνωρίζουμε, με την πλειοψηφία των ανθρώπων να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία και ένα αισθητά βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο. Για παράδειγμα, το ποσοστό των αμερικανικών νοικοκυριών κάτω από το όριο της φτώχειας που έχουν τις βασικές ηλεκτρικές συσκευές έχει αυξηθεί σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, όπου σήμερα οι φτωχές οικογένειες είναι το πιθανότερο να κατέχουν αγαθά όπως στεγνωτήριο ρούχων, πλυντήρια πιάτων, ψυγεία ή κλιματιστικά, σε σύγκριση με το μέσο νοικοκυριό του 1971.

Ο καπιταλισμός έχει επίσης βελτιώσει τη ζωή των φτωχών ανθρώπων, μειώνοντας τα ποσοστά βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας, για να μην αναφέρουμε τα ποσοστά θνησιμότητας των εγκύων κατά τη διάρκεια του τοκετού αλλά και αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά δεκαετίες.

Αναλογιστείτε επίσης τον τρόπο με τον η δυναμική της ανάπτυξης του καπιταλισμού παρέχει την δυνατότητα συντήρησης σχεδόν 7 δισεκατομμύρια ανθρώπων, σε σύγκριση με το 1 δισεκατομμύριο του 1800. Όπως εξηγεί και η καθηγήτρια οικονομικών του πανεπιστημίου του Σικάγου Deirdre McCloskey, εάν πολλαπλασιάσετε τα στατιστικά  κατανάλωσης αγαθών με την αύξηση στο προσδόκιμο ζωής του μέσου ανθρώπου, και για 7 δισεκατομμύρια σε ανθρώπους αντί του ενός δισεκατομμυρίου το 1800, η ανθρωπότητα στο σύνολό της είναι έχει μια αύξηση βιοτικού επιπέδου κατά 120 μονάδες. Αυτό δεν είναι 120 τοις εκατό καλύτερα από ό,τι το 1800, αλλά 120 φορές καλύτερα.

Οι ανταγωνιστικές αγορές έχουν επίσης δώσει πρόσβαση στην μόρφωση, τις τέχνες και τον πολιτισμό σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Ακόμη και οι φτωχότεροι άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν πρόσβαση μέσω του διαδικτύου και της τηλεόρασης σε συναυλίες, βιβλία και έργα τέχνης, αγαθά που για πολλούς αιώνες τα κατείχαν αποκλειστικά οι πλούσιοι.

Περισσότερα στο αγγλικό κείμενο στο: https://fee.org/articles/capitalism-is-good-for-the-poor/

                                                        *Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Ο Steven Horwitz είναι ο Schnatter Διακεκριμένος Καθηγητής Ελεύθερης Επιχειρηματικότητας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ball State, όπου είναι επίσης συνεργάτης του Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Ελεύθερης Επιχειρηματικότητας του John H. Schnatter. Είναι ο συγγραφέας της σειράς του "Hayek: Κλασικός φιλελευθερισμός και η εξέλιξη των κοινωνικών θεσμών". (Hayek’s Modern Family: Classical Liberalism and the Evolution of Social Institutions)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.